Iskolaválasztás

Több, mint 25 éves oktatói, iskolavezetői és tulajdonosi tapasztalat alapján elmondhatom, hogy a tanulók 90%-a hírnév alapján választ autósiskolát. Annak a 10%-nak szól ez az oldal, akik hirdetés és ár alapján keresgélnek az iskolák között.

Vegyük a fáradtságot és az ügyfélszolgálati irodában személyesen érdeklődjünk! Itt az iskola képviselőjétől (adminisztrátor, iskolavezetés) teljeskörű tájékoztatást kaphatunk a tanfolyam egészéről.

Kérdések, amiket érdemes feltenni:

1. Mennyibe kerül a jogosítvány? (részletezve!)
- orvosi vizsgálat költsége,
- elméleti- és gyakorlati vizsgadíj, vöröskeresztes tanfolyam és vizsgadíj (ha kell),
- elméleti tandíj (adnak-e segédanyagot, meg kell-e venni, stb.),
- gyakorlati tandíj (30 óra),
- jogosítvány kiállítása, illetékek.

Ha ezeket összeadjuk, hiteltelenné válnak azok az iskolák, akik 135.000.-, 155.000,-, 162.000.-, 180.000.- forintért vállalnak "B" kategóriás (személygépkocsi) képzést!

2. Ha menet közben iskolát szeretnék váltani, kell-e elállási (lelépési) díjat fizetni?
Mindig kérjük el az iskolával megkötendő szerződés mintapéldányát! Figyelmesen elolvasva rábukkanhatunk olyan apróbetűs részre is, mely szerint ha az iskolától el kívánunk menni, akár 5-10-15 ezer forint lelépési díjat kell fizetni. Véleményem szerint etikátlan a tanulótól ilyen jogcímen pénzt kérni!

3. Van-e különbség az alapóra, illetve a pótóra díja között?
Mivel az alap- illetve a pótóra is 50 perces vezetést tartalmaz, nem hiszem, hogy más díjtételt kellene alkalmazni.

4. Milyen járműparkkal rendelkezik az iskola?
Ezt a kérdést főleg motoros képzésnél érdemes feltenni, sőt, érdemes kilátogatni akár a rutinpályára is személyes tapasztalatok gyűjtése végett. (Van-e több motor, tudok-e kisebb kategóriájú motoron gyakorolni a fokozatosság elvét követve, adnak-e bukósisakot és hozzá higiéniai maszkot?)

5. Hol, milyen körülmények között zajlik az elméleti-, gyakorlati képzés? Milyen minőségű az adott iskola rutinpályája?


Összegezve:

A magukat irreálisan olcsón, akciókkal hirdető iskolák a járulékos költségek (vizsgadíj, orvosi alkalmassági, jogosítvány kiállításának illetéke, stb.) elhallgatásával és/vagy felvert árú pótórákkal hizlalják áraikat.

Remélem ezeket a tanácsokat megfogadva indulsz el autósiskolát választani!


Budiás János
iskolavezető