Mielőtt beköszöntene a tél

Nem érhet bennünket kellemetlen meglepetés, ha az alábbi ellenőrzéseket, karbantartásokat elvégezzük:

- Gumiabroncsok: A téli abroncs keveréke és mintázata egyaránt fontos. Az utóbbinak legalább 4mm profilmélységűnek kell lennie, csak úgy képes biztosítani a kellő tapadást.

- Akkumulátor: A három évesnél idősebb akkuval vigyáznunk kell. Amennyiben nem indít, azonnal kérjünk indítókábeles segítséget. Katalizátoros autót nem szabad betolni, automatát pedig vontatni!

- Motor, motorolaj: A motorolaj megfelelő szintje és minősége télen különös jelentőséggel bír. A jó és elegendő kenőanyag nagyban mérsékli a motor belső kopását hidegindításkor.

- Ablakmosó folyadék választása: Ne elégedjünk meg -25 Celsius-fok feletti határértékkel.

- Ablaktörlő ellenőrzése: Mindenütt nézzük és simítsuk végig jól az ablaktörlő gumilapátok éleit. Ha egy kicsit egyenetlen a felületük, tél előtt érdemes újakra cserélni azokat.

- Fényszórók beállítása: A fényszórók beállításával fokozhatjuk a télen gyakori sötétben való vezetés biztonságát, az út nagyobb része válik láthatóvá, a szembejövőt pedig nem vakítjuk el.

- Hűtőfolyadék választása: Ne elégedjünk meg -25 Celsius-fok feletti határértékkel. Ki tudja, mit hoz a tél!

- Karosszéria: A teljesen tiszta karosszéria fényezett részeit kenjük be autóviasszal, az ugyanis távol tartja az ártalmas szennyeződéseket. A műanyagok és a gumik is igénylik, sőt meghálálják a törődést. A megfelelő szerek megakadályozzák, hogy rideggé és sérülékennyé váljanak.

Hasznos tippek


Parkolóházban


Milyen teendőink vannak, ha vége a zord télnek?